Le congrès annuel de la SCN
Atelier pré-conférence
Atelier pré-conférence
|
|||
13h00 - 16h30 | Étudiants en nutrition | ||
Atelier pré-conférence
|
|||
13h00 - 15h00 | The Scoop on Sugar New Research Findings on Sugar and Health |
||
Atelier pré-conférence
|
|||
10h45 - 16h00 | Nutrition et santé « Conseils sur les aliments hautement transformés » |
||
Le congrès annuel de la SCNPROGRAMME JOUR 1 - Toutes les heures de l'Est |
Les présentations sont données en anglais. Une traduction simultanée à l'aide de l'intelligence artificielle «Wordly» est disponible. Cliquez ici pour plus d'information.
jeudi 29 avril 2021
10h30
Réseautage | Commanditaires de la Conférence
10h30 - 11h00
10h30
Exposition d’affiches virtuelles
10h30 - 11h00
10h30
Infographies
10h30 - 11h00
10h45
Mot d'ouverture
10h45 - 11h10
11h10
Health Canada Updates
11h10 - 12h30
Conférenciers : Alfred Aziz, PhD - Director General, Office of Nutrition Policy and Promotion, Health Canada and Maya Villeneuve, RD - Associate Director, Bureau of Nutritional Sciences, Health Canada
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier: Aziz - Villeneuve
12h30
Pause
12h30 - 12h45
Séances simultanées
12h45
New ICU guidelines - what are the practical implications?
12h45 - 14h00
Conférenciers : Mette Berger, Prof., MD,PhD - Service of Adult Intensive Care and Burns, Lausanne University
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier: Berger
12h45
Can CoVID-19 and maternal antibodies to SARS-CoV-2 be transmitted through human milk?Implications for breastfeeding and human milk banking
12h45- 14h00
Conférenciers : Michelle (Shelley) McGuire, PhD - University of Idaho, Susan M. Poutanen,MD,MPH, FRCPC - Sinai Health University of Toronto, and Sharon Unger MD FRCPC - Sinai Health, University of Toronto
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance| Renseignements sur le conférencier: McGuire | Poutanen |Unger
12h45
Food environments in Canada: research and monitoring to support policy decisions
12h45 - 14h00
Conférenciers : Monique Potvin Kent, PhD - University of Ottawa and Veronique Provencher, RD, PhD - Université Laval; Jane Polsky - Health Analysis Division, Statistics Canada
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier: Potvin Kent - Provencher | Polsky
14h00
Pause
14h00 - 14h15
Forums de discussion animés
14h15
Hosted Discussion Forum: "Equity, Diversity & Inclusion (EDI): What are your perceptions of EDI in nutrition? What would you like to see CSN-SCN do?"
14h15 - 14h55
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance - McBurney | Murthy
14h15
Hosted Discussion Forum:
"Science & Practice Around Fermented Foods: What’s involved in transforming a food through fermentation"
14h15 pm - 14h55
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire:
Description de séance | Renseignements sur le conférenciers
14h15
Hosted Discussion Forum:
"Building your personal brand: opportunities and challenges"
14h15 pm - 14h55
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier
Séances simultanées
15h00
Implementing body composition assessment in chronic and acute care settings
15h00 - 16h15
Conférenciers : Lesley Moisey, PhD, RD - University of Saskatchewan and Carla Prado, PhD, RD - University of Alberta; Katrina Cachero - University of Manitoba
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier: Moisey - Prado | Cachero
The NuAge Database and Biobank: an aging cohort for innovative research in nutrition and aging
15h00 - 16h15
Conférenciers : Alan Cohen, PhD - Université de Sherbrooke and Nancy Presse, PhD - Université de Sherbrooke; Christine Mills - Queen's University
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier: Cohen - Presse |Mills
Developing tools to measure adherence to Canada's Food Guide 2019
15h00 - 16h15
Conférenciers : Benoit Lamarche, PhD with Didier Brassard, PhD candidate, Dt.P., Université Laval; Sharon Kirkpatrick, PhD, RD with Joy Hutchinson, PhD candidate, RD, University of Waterloo; and Jess Haines, PhD, RD with Angela Wallace, MSc, RD, University of Guelph
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance| Renseignements sur le conférencier: Lamarche - Brassard -Kirkpatrick - Hutchinson - Haines - Wallace
16h15
Pause
16h15 - 16h30
16h30
Présentations orales des lauréats du prix de l'étudiant de 2e cycle et du stagiaire
16h30 - 17h45
Finalists:
- Maria Tinajero, University of Toronto
- Bastien Vallée Marcotte, Université Laval
- Raniru Randunu, Memorial University
- Kaitlyn L.I. Samson, University of British Columbia
17h45
Résumé de la journée | Réseautage
17h45
PROGRAMME JOUR 2 - Toutes les heures de l'Est
Les présentations sont données en anglais. Une traduction simultanée à l'aide de l'intelligence artificielle «Wordly» est disponible. Cliquez ici pour plus d'information.
vendredi 30 avril 2021
10h30
Réseautage | Commanditaires de la Conférence
10h30 - 10h45
10h30
Exposition d’affiches virtuelles
10h30 - 10h45
10h30
Infographies
10h30 - 10h45
10h45
Mot d'ouverture
10h45 - 10h55
10h55
Khursheed Jeejeebhoy Award for Best Application of Clinical Nutrition Research Findings to Clinical Practice
10h55 - 11h55
Allocution du lauréat du prix : (2020) Benoît Lamarche, PhD - Université Laval and (2021) John Sievenpiper, MD, PhD - University of Toronto
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Lamarche | Sievenpiper
11h55
Résumé du matin
11h55 - 12h00
12h00
Pause
12h00 - 12h15
Séances simultanées
12h15
Updates in medical nutrition therapy for patients living with chronic kidney disease
12h15 - 13h30
Conférenciers : Melanie Griffiths, RD, BSc., HNS - Alberta Health Services and Kelly Picard, BSc, RD, CDE - Alberta Health Services
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance| Renseignements sur le conférencier: Griffiths - Picard
Go with the Grain: Canadians' Whole Grain Intakes and Benefits and Future Ideas
12h15 - 13h30
Conférenciers : Nicola McKeown, PhD - Tufts University, Caroline Sluyter - Oldways Whole Grains Council, and Jessica Smith, PhD - Scientific and Regulatory Affairs, General Mills
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance| Renseignements sur le conférencier: McKeown - Sluyter
- Smith
Breastfeeding in Vulnerable Populations in a Globalizing World
12h15 - 13h30
Conférenciers : Speakers: Dr. Nigel Rollins, Department of Maternal, Newborn, Child and Adolescent Health - World Health Organization and Valerie Tarasuk, PhD - University of Toronto; Hillary Fry - Mount Saint Vincent University
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier: Rollins - Tarasuk | Fry
13h30
Pause
13h30 - 13h40
Forums de discussion animés
13h40
Hosted Discussion Forum:
"Translating Research to Practice"
13h40 - 14h25
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire:
Description de séance | Renseignements sur le conférencier
13h40
Hosted Discussion Forum:"Work-life balance in an academic career"
13h40 - 14h25
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Duncan|Lemieux
13h40
Hosted Discussion Forum:
"CIHR training platform funding opportunity: partnership with CNS"
13h40 - 14h25
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire:
Description de séance | Renseignements sur le conférencier
Séances simultanées
14h30
Clinical and nutritional management of patients with intestinal failure
14h30 - 15h45
Conférenciers : Dr. Nikhil Pai - McMaster University and Dr. Maria Ines Pinto-Sanchez, - Medicine/Gastroenterology, McMaster University
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance| Renseignements sur le conférencier: Pai - Pinto-Sanchez
Role of Probiotics & Prebiotics in Chronic Disease Management
14h30 - 15h45
Conférenciers : Karen Madsen, PhD - University of Alberta and Raylene Reimer, PhD, RD - Faculty of Kinesiology, University of Calgary
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier: Madsen - Reimer
Malnutrition in Older Adults: The Impact of COVID-19 Pandemic
14h30 - 15h45
Conférenciers : Catherine Chan, PhD - University of Alberta and Heather Keller, RD, PhD, FDC,FCAHS - Schlegel Research Chair, Nutrition and Aging, Kinesiology, University of Waterloo
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier: Chan - Keller
15h45
Pause
15h45 - 16h00
16h00
Présentations orales des lauréats du prix de l'étudiant de 2e cycle et du stagiaire
16h00 - 17h15
Competition Finalists:
- Gabrielle Plamondon, Université Laval
- Rola Hammoud, University of Toronto
- Salma Mahmoodianfard, University of Ottawa
- Laura Vergeer, University of Toronto
17h15
Résumé de la journée | Réseautage
17h15
PROGRAMME JOUR 3 - Toutes les heures de l'Est
Les présentations sont données en anglais. Une traduction simultanée à l'aide de l'intelligence artificielle « Wordly » est disponible. Cliquez ici pour plus d'information.
jeudi 6 mai 2021
10h30
Réseautage | Commanditaires de la Conférence
10h30 - 10h45
10h30
Exposition d’affiches virtuelles
10h30 - 10h45
10h30
Infographies
10h30 - 10h45
10h45
Mot d'ouverture
10h45 - 10h55
10h55
Young Investigator Award for Outstanding Research
10h55 - 11h55
Allocution du lauréat du prix :(2020) Mélanie Plourde, PhD - Université de Sherbrooke and (2021) Paul Spagnuolo, PhD - University of Guelph
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Plourde | Spagnuolo
11h55
Résumé du matin
11h55 - 12h00
12h00
Pause
12h00 - 12h15
Séances simultanées
12h15
Lifestyle interventions and cognitive development
12h15 - 13h30
Conférenciers : Charles Hillman, PhD - Psychology, Northeastern University and Naiman Khan, PhD - Kinesiology and Community Health, University of Illinois; Tressa Alexiuk - University of Manitoba
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier: Hillman - Khan | Alexiuk
Nutrigenomics and Precision Nutrition: Challenges to Uptake and Strategies for Success
12h15 - 13h30
Conférenciers : Keith Grimaldi, PhD - Eurogenetica Ltd. and Daiva Nielsen , PhD - McGill University; Marc Sicova - University of Toronto
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance| Renseignements sur le onférencier: Grimaldi - Nielsen | Sicova
Protein Quality of the Canadian Food Supply: Aligning Dietary Recommendations with Canadians Eating Patterns
12h15 - 13h30
Conférenciers : G. Harvey Anderson, PhD- University of Toronto, Wayne Campbell, PhD - Purdue University, Hrvoje Fabek, PhD - University of Toronto, and James House, PhD, University of Manitoba
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance| Renseignements sur le conférencier: Anderson - Campbell - Fabek - House
13h30
Break
1:30 pm - 1:45 pm ET
Forums de discussion animés
13h45
Hosted Discussion Forum:
"COVID and nutrition experiences amongst clinicians: Perspectives, Gaps, lessons learned from Across Canada"
13h45 - 14h30
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire:Description de séance | Renseignements sur le conférencier
13h45
Hosted Discussion Forum:
"Picture a Scientist… A Conversation About Equity Diversity and Inclusion Among Trainees in the Field of Nutrition"
13h45 - 14h30
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire:Description de séance | Renseignements sur le conférencier
13h45
Hosted Discussion Forum:
"Ask me anything about: adverse responders to healthy lifestyle"
13h45 - 14h30
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier
14h30
Pause
14h30 - 15h300
Séances simultanées
15h00
Vitamin and Trace Element Status in Sick Children: Assessment and Interpretation
15h00 - 16h15
Conférenciers : Konstantinos Gerasimidis - Professor of Clinical Nutrition, School of Medicine, University of Glasgow and Jessie Hulst, MD, PhD - Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, The Hospital for Sick Children
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier:Gerasimidis - Hulst
Nutritional metabolomics: opportunities and challenges
15h00 - 16h15
Conférenciers : Marta Guasch-Ferré, PhD - Nutrition, Harvard TH Chan School of Public Health and Frank B. Hu, PhD - Harvard T.H. Chan School of Public Health
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier: Guasch - Hu
To be a fly on the wall: analysis of stakeholder meetings and correspondence on the Healthy Eating Strategy
15h00 - 16h15
Conférenciers : Dr. Aalaa Jawad - Public Health Specialist, Royal Free London NHS Trust and Monique Potvin Kent, PhD - University of Ottawa; Christine Mulligan - University of Toronto
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier: Jawad - Potvin Kent | Mulligan
16h20
Résumé de la journée / Réseautage
16h20
PROGRAMME JOUR 4 - Toutes les heures de l'Est
Les présentations sont données en anglais. Une traduction simultanée à l'aide de l'intelligence artificielle «Wordly» est disponible. Cliquez ici pour plus d'information.
vendredi 7 mai 2021
10h30
Réseautage | Commanditaires de la Conférence
10h30 - 11h00
10h30
Exposition d’affiches virtuelles
10h30 - 11h00
10h30
Infographies
10h30 - 11h00
11h00
Mot d'ouverture
11h00 - 11h10
11h10
Présentation de prix :
11h10 - 11h30
Earle Willard McHenry Award for Distinguished Service in Nutrition:
(2020) Deborah L. O’Connor, PhD, RD- University of Toronto and(2021) Raylene Reimer, PhD, RD - University of CalgaryPhD Dissertation Award for Outstanding Research - Chelsia Gillis, RD, MSc, PhD - McGill University
11h30
Integrating Plant Protein Foods into Canadian Dietary Patterns
11h30- 12h45
Conférenciers : Joyce Boye - Director General, Agriculture and Agri-Food Canada, Science and Technology Branch, Samara Foisy, RD, MHSc - Director, Product Development - Loblaw Companies Limited, and Frank B. Hu, PhD - Harvard T.H. Chan School of Public Health
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier: Boye - Foisy - Hu
12h45
Pause
12h45 - 13h00
Séances simultanées
13h00
Nutrition Support in Medical Inpatients and Developing a Malnutrition Safety Standard
13h00 - 14h15
Conférenciers : Nina Kägi-Braun, PhD - Endocrinology, Diabetes and Clinical Nutrition at the Kantonsspital Aarau and Roseann Nasser, MSc, RD, CNSC,FDC - Saskatchewan Health Authority
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier:Kägi-Braun - Nasser
13h00
Nutrition and Gut Microbiota: A Reality Check
13h00 - 14h15
Conférenciers : Natasha Haskey, RD, MSc, PhD (c), University of British Columbia and André Marette, PhD, Université Laval; Fang Lu - McGill University
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier: Haskey - Marette | Lu
13h00
Food Literacy: Nutrition Knowledge Translation Linchpin
13h00 - 14h15
Conférenciers : Roy Ballam, MA - Managing Director and Head of Education, British Nutrition Society and Amar Laila, MSc, PhD candidate- University of Guelph
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier: Ballam - Laila
14h15
Pause
14h15 - 14h30
Forums de discussion animés
14h30
Hosted Discussion Forum:
"The CNS 10 year Anniversary - History and Perspectives"
14h30 - 15h10
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire:Description de séance | Renseignements sur le conférencier
14h30
Hosted Discussion Forum:
"Ask me anything about: Precision nutrition"
14h30 - 15h10
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier
Séances simultanées
15h15
A practical update on Subjective global nutritional assessment (SGNA) in children
15h15 - 16h30
Conférenciers : Kim Brunet Wood, MSC, RD - Pediatric Working Group, CMTF and Rabin Persad, MD - University of Alberta
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier:Brunet-Wood - Persad
Food for Thought – Roles of the gut microbiome in immunity, behavior and mental health
15h15 - 16h30
Conférenciers : Kirsten Berding, PhD, RD - APC Microbiome Ireland, University College Cork and Jonathan Swann BSc, PhD - University of Southampton
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire: Description de séance | Renseignements sur le conférencier: Berding - Swann
Supporting children's healthy eating: the role of positive food parenting
15h15 - 16h30
Conférenciers : Emma Haycraft, PhD - School of Sport, Exercise and Health Sciences, Loughborough University and Kathryn Walton, RD,PhD - Translational Medicine Program, The Hospital for Sick Children (SickKids); Lynne Lafave, PhD - Mount Royal University
CLIQUEZ pour du contenu supplémentaire:Description de séance | Renseignements sur le conférencier: Haycraft - Walton |Lafave
16h30
Pause
16h30 - 16h50
16h50
Cérémonie de remise des prix de la SCN
16h50 - 17h30 EST
17h30